Smiley face

De voordelen van stretchen

Titel: 
De voordelen van stretchen

Iedereen weet dat een warming-up en cooling-down een belangrijk onderdeel van een training zijn en toch zijn er veel mensen die het overslaan. Vaak omdat niet iedereen weet wat de voordelen precies zijn. Hieronder staan de meest belangrijke redenen beschreven waarom het belangrijk is deze onderdelen toe te voegen aan een training. 


 

Minder blessures

Door een goede warming-up bereid je het lichaam voor op het zware werk. Je spieren worden opgewarmd en losgemaakt waardoor ze zich beter kunnen verweren tegen de belasting en de impact van het sporten. Een cooling-down zorgt er juist weer voor dat je spieren langzaam kunnen afkoelen en je hartslag weer tot rust kan komen.

Door goed te stretchen voorkom je onder andere rugpijn. Met name door je hamstrings, heupen en zijden goed te rekken, kun je spanning van de onderrugspieren voorkomen. Daarnaast voorkom je er veel andere blessures mee en verlaag je de belasting van je gewrichten door de rek van je spieren te verbeteren.

 

Betere bloedcirculatie

Stretchen zorgt voor een betere bloedcirculatie. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de spieren beter kunnen worden voorzien van de nodige voedingsstoffen. Zo kunnen deze sneller herstellen na een inspanning en zullen ze minder snel stijf worden.

 

Betere houding

Door het rekken van de spieren gaan deze minder strak staan en wordt de gehele lichaamshouding meer ontspannen. Dit zorgt voor een minder verkrampte houding en verminderd daardoor de kans op blessures.

 

Vakantie oefeningen

De vakantieperiode is weer in zicht en in een eerder artikel legden we al een aantal stretch oefeningen uit die je kunt uitvoeren tijdens een lange reis in een auto of vliegtuig. Het regelmatig stretchen van de spieren is namelijk niet alleen maar goed om voor en na een training te doen maar ook als u bijvoorbeeld lang moet zitten. Zo zorgt u ervoor dat de bloedcirculatie op goed gang blijft.

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen