Smiley face

Fitheid belangrijk voor jongeren met een chronische ziekte

Titel: 
Fitheid belangrijk voor jongeren met een chronische ziekte

De medische wereld was er al langer van overtuigd dat fitheid erg belangrijk is voor gezonde vaten bij kinderen met een chronische ziekte. Het onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie zorgde voor deze bevestiging. 

 

Groot onderzoek

 

De gegevens van 140 kinderen met een chronische aandoening, zoals hart-, longen- en hersenaandoening zijn vergeleken. Het ging hierbij om kinderen tussen de acht en achttien jaar oud. 

 

Het onderzoek bestond uit twee delen en tijdens het onderzoek werd de samenhang bestudeerd tussen algemene fitheid, heupomtrek, BMI, percentage lichaamsvet en de stijfheid van de vaten. 

 

Bij het eerste deel werd er gekeken naar de verschillen tussen chronische zieke kinderen die wel of niet aan een sport deden. Het tweede deel bestond uit de kinderen die niet aan een sport deden. Deze kinderen kregen een beweegprogramma en daaruit is er gemeten in welke mate ze fysiek vooruit gingen. 

 

Conclusie 

 

Het onderzoek zit in de afrondende fase van analyseren en noteren van de verschillende resultaten. De resultaten worden in het programma van onder meer WKZ Sportief en Stichting Fitkids ingevoerd. Het landelijke netwerk van zo’n 160 fysiotherapiepraktijken kunnen op deze manier de chronisch zieke kinderen nog beter trainen. Daarbij moet het belang van gezond eten en bewegen goed benadrukt worden. 

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax 050-5275707 meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen