Smiley face

Hamstringblessure

Titel: 
Hamstringblessure

De hamstring bestaat uit drie spieren die door het bovenbeen lopen. Bij een hamstringblessure is één van deze spieren beschadigd. Hierin bestaan twee verschillende vormen, een acute en een chronische. Een acute hamstringblessure wordt gekenmerkt door een pijnstoot op een duidelijk aan te wijzen pijnplek aan de achterkant van het bovenbeen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een plotselinge krachttoename die meestal voorkomen tijdens het sporten. Bij een chronische vorm van hamstringblessure wordt de pijn langzaam aan erger en is het in de beginfase moeilijk aan te geven waar de pijn vandaan komt. Deze vorm komt vaak voor wanneer een bepaalde beweging lange tijd herhaald wordt. Zoals tijdens het hardlopen.

 

Er bestaan verschillende gradaties binnen de blessure maar het is belangrijk dat pijnlijke bewegingen worden vermeden totdat de ernst in kaart is gebracht. Hoe lang het duurt voordat je weer kunt sporten hangt af van meerdere factoren. Meestal is het mogelijk om binnen zes tot acht weken weer te sporten. 

Voorkomen is beter dan genezen 

Een uitgebreide warming-up en een cooling down voor en na het sporten verkleint de kans op een spierscheuring aanzienlijk. Ondanks dat veel sporters dit weten, wordt dit niet altijd (op een juiste) manier gedaan. Ook het versterken van bepaalde spiergroepen zal helpen om spierscheuringen te verkleinen.

 


Wat kan de fysiotherapeut betekenen?

 

Een hamstringblessure kan in verschillende spieren voorkomen en kent verschillende gradaties. Daardoor is de manier van herstellen per persoon verschillend. De fysiotherapeut zal samen met jou een herstelplan maken die aansluit bij jouw lichaam. Hij zal onderzoeken hoe de hamstringblessure is ontstaan en samen met jou oefeningen doen die bijdragen aan een goed en spoedig herstel. De fysiotherapeut kan ook een goed beeld geven wanneer je weer kunt beginnen met sporten. Daarnaast zal de fysiotherapeut je helpen om nog een blessure te voorkomen.

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen