Smiley face

Nauwelijks revalidatiezorg na het oplopen van hersenletsel

Titel: 
Nauwelijks revalidatiezorg na het oplopen van hersenletsel 

Mensen die hersenletsel of een beroerte oplopen na een ongeluk krijgen te weinig specialistische revalidatiezorg. Eén op de tien patiënten mag na een ongeluk herstellen in een revalidatiecentrum van geestelijke en lichamelijke gevolgen. De overige 90 procent krijgt een beperkte revalidatiezorg. 

 

‘Schrikbarende cijfers’

In Nederland krijgen zeker 140 duizend mensen per jaar te maken met een hersenletsel door een ongeluk. Patiëntenvereniging hersenletsel.nl heeft aan de bel getrokken toen de schrikbarende cijfers bekend werden. De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek van hoogleraar neurorevalidatie Gerard Ribbers. 

Directeur Monique Lindhout van de vereniging wijst erop dat Nederland goed scoort in de acute fase, vlak na bijvoorbeeld een hersenbloeding of een herseninfarct. Publieke campagnes hebben er voor gezorgd dat het bewustzijn vergroot is.

‘Dat is mooi, want meer mensen overleven een beroerte. Het wrange is dat te weinig wordt gedaan met de medische gevolgen, vooral als die niet meteen merkbaar zijn’ vertelt Lindhout. 

 


Vaak terugval bij vroegtijdig ontslag

Wat vaak gebeurt is dat mensen die er goed vanaf komen - en snel weer naar huis mogen, later een terugval krijgen. ‘Dit wordt dan vaak niet in verband gebracht met het eerdere hersenletsel, zodat ze alsnog langdurig tobben en niet goed functioneren. Voor de BV Nederland kost dat ook extra geld’, aldus Lindhout.

 

Hersenherstel.nl wil samen met deskundigen, de politiek en zorgverzekeraars zoeken naar manieren en oplossingen om meer zorg te leveren, zoals het gebruik van moderne technieken. Wat al zou helpen is om mensen die geen zorg krijgen, toch regelmatig te laten controleren door een revalidatiearts. 

 

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax 050-5275707 meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen