Smiley face

Nederlanders lopen te lang rond met klachten

Titel: 
Nederlanders lopen te lang rond met klachten

Meer dan de helft van de Nederlanders die fysieke klachten heeft, loopt er onnodig langere tijd mee rond. Dit bleek uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. De voornaamste reden hiervoor is dat ze hopen dat de klachten vanzelf weer zullen verdwijnen. Maar liefst 34% van de 1100 ondervraagden gaf aan enkele weken tot een maand te wachten met een bezoek aan de fysiotherapeut. 22% blijft er langer dan een maand mee rond lopen.

Afspraak zonder verwijzing

Een andere reden die vaak werd genoemd tijdens het onderzoek was de onduidelijkheid die er bestaat over hoe je bij de fysiotherapeut terecht komt. Op 1 januari 2006 is de wet Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie in werking getreden. Dit betekent dat je een afspraak bij een fysiotherapeut kunt maken zonder eerst naar de huisarts te moeten. Toch is het wel verstandig om na te gaan of ook in jouw geval de zorgverzekeraar de kosten dan dekt. Er zijn namelijk een paar uitzonderingen waarbij er wel een verwijzing van de huisarts nodig is. 

Vergoeding zorgverzekeraar

Daarnaast bestaan er onduidelijkheden over de vergoeding van een bezoek aan de fysiotherapeut. Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat er precies vergoed wordt, hangt af van de leeftijd en de reden voor het bezoek. Met een chronische aandoening wordt bijvoorbeeld alles vanaf de 21e behandeling vergoed. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de zorgverzekering contact heeft met de fysiotherapeut in kwestie. 

 

Voordat je naar de fysiotherapeut gaat is het dus handig om het volgende te controleren:  • Heb ik in mijn geval een verwijzing van de huisarts nodig 
  • Welke fysiotherapeuten zijn aangesloten bij mijn zorgverzekeraar 
  • Wat wordt er precies vergoed door mijn zorgverzekeraar 

 

We hopen hiermee iets meer duidelijkheid te hebben gecreëerd zodat het eenvoudiger wordt om een afspraak te maken. Door op tijd langs te komen met de klachten kan er namelijk worden voorkomen dat de problemen verergeren. Neem gerust contact met ons op als er nog onduidelijkheden zijn of wanneer je een afspraak wilt maken. 

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen