Smiley face

Ongevallen tijdens wintersport

Titel: 
Ongevallen tijdens wintersport

De wintersporters die het vaakst ernstig letsel oplopen, zijn gek genoeg niet de beginnelingen maar juist de ervaren wintersporters. Dit blijkt uit onderzoek van alarmcentrale Eurocross in samenwerking met de afdeling Traumachirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Marlies' 80 procent van de Nederlandse wintersporters die tijdens hun vakantie ernstig letsel oplopen blijkt een ervaren skiër of snowboarder te zijn. De onderzoekers hebben hiervoor gekeken naar de ongevalmeldingen onder Nederlandse wintersporters tijdens de seizoenen 2013 t/m 2016.

 

Floriana Luppino, arts bij Eurocross vertelt dat het zelfvertrouwen van de wintersporters een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn voor het percentage ervaren wintersporters dat ernstig letsel oploopt. “Een mogelijke verklaring kan liggen in het zelfvertrouwen van de geoefende skiër en snowboarder, waardoor zij mogelijk meer risico nemen”, aldus Floriana Luppino.  “Zij bereiken een hogere snelheid en pakken vaker zwarte pistes of zijn eerder geneigd off-piste te gaan. We vinden het dus belangrijk dat ook de ervaren wintersporter zich bewust is van de risico’s.”

 

Letsel verschilt onder skiërs en snowboarders

Uit de resultaten blijkt dat snowboarders bijna twee keer zo vaak een hersenschudding oplopen in vergelijking met skiërs. Ook onderarmbreuken komen bijna drie keer zo vaak voor onder snowboarders. Een verklaring hiervoor is dat snowboarders de val eerder opvangen met de armen dan skiërs. Aan de andere kant lopen skiërs bijna drie keer zo vaak kniebandletsel op en ruim drie keer zo vaak beenbreuken. Volgens Kees Bartlema, traumachirurg in het LUMC heeft dit met de houding tijdens de val te maken.

 

Belang voorbereiding

Eerder schreven we al over het belang van een goede voorbereiding op de wintersportactiviteiten. Zo is het goed om vooraf te werken aan het versterken van je spieren, het versoepelen van je gewrichten en om te werken aan je evenwicht. Het artikel is hier te lezen.

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen