Smiley face

Patiënten met etalagebenen krijgen vaak niet de juiste zorg

Titel: 
Patiënten met etalagebenen krijgen vaak niet de juiste zorg

Etalagebenen (medische term: claudicatio intermittens) ontstaan na verkalking van de slagaders in de benen. Er komt hierdoor te weinig zuurstofrijk bloed in de beenspieren, wat pijn bij het lopen veroorzaakt. Alleen als de patiënt rust, verdwijnt de pijn. Patiënten doen op straat daarom vaak alsof ze naar etalages kijken om zo de pijn in de benen tegen te gaan. Dit verklaart ook de naam: etalagebenen.

 

Voor mensen met etalagebenen is een combinatie van looptraining met leefstijl adviezen de beste zorg. En daarnaast kan deze therapie ook nog eens een besparing van 33 miljoen Euro per jaar opleveren voor de Nederlandse gezondheidszorg. In internationale richtlijnen staat dan ook dat je patiënten met etalagebenen eerst een gesuperviseerde looptherapie moet aanbieden.

 

Toch blijkt uit een door Lauret uitgevoerde landelijke enquete dat slechts driekwart van de vaatchirurgen mensen met etalagebenen daadwerkelijk doorverwijst naar een fysiotherapeut voor looptrainingen. Joep Heijink, vaatchirurg bij het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar aan Maastricht University zegt dat de reden hiervoor is dat looptherapie niet is opgenomen in het basispakket en dat te weinig patiënten voldoende aanvullend verzekerd zijn.

 

Veel artsen zouden daarom een dotterbehandeling kiezen in plaats van looptraining bij de fysiotherapeut. Eerder schreven we ook al een nieuwsartikel over dat zorgverzekeraars fysiotherapie weer graag terug in het basispakket willen hebben.

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen