Smiley face

Slapende ledematen

Titel: 
Slapende ledematen

Transit paresthesia, beter bekend als slapende ledematen, is voor iedereen wel een bekend fenomeen. We hebben allemaal wel eens van een slapende arm, been of hand. Maar wat gebeurd er precies met ons lijf wanneer we hier last van hebben? 

 

Hoe ontstaan slapende ledematen?

De slapende ledematen ontstaan door een tijdelijk slechte doorbloeding. Het komt vaker voor in de ledematen, omdat de gevoelszenuwen daar relatief lang zijn. Wanneer er sprake is van een afknelling, kunnen de signalen van en naar het lichaamsdeel niet goed doorgeven worden via de zenuwen. De elektronische impulsen kunnen niet meer de hersenen bereiken en andersom, waardoor het contact met wordt verbroken.  

Wanneer de bloedvoorziening onvoldoende is, worden de ledematen slap en gaan ze tintelen. Het vervelende gevoel ontstaan doordat sommige zenuwen geen signalen meer afgeven en sommige juist heel veel. Ons lichaam waarschuwt ons op dat moment dat wij een andere houding moeten aannemen, omdat er te weinig bloed doorstroomt en ons te behoeden voor permanente schade door afknelling. 

 

Hoe kunnen we het voorkomen? 

Slapende ledematen kunnen geen kwaad. Wanneer je merkt dat je hier last van hebt en om te voorkomen dat je er last van krijgt, is het aan te raden om regelmatig te wisselen van houding. Zorg er ook voor dat kleding en schoenen niet te strak zitten. Daarnaast kunnen roken en sommige sporten als paardrijden en wielrennen ook slapende ledematen veroorzaken.  

Wanneer je hier heel veel last van heb, is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts. Ook kun je voor deze klachten bij de fysiotherapeut terecht, wanneer er geen oorzaak gevonden kan worden. 

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax 050-5275707 meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen