Smiley face

Veel Nederlanders hebben last van de nek of de rug

Titel: 
Veel Nederlanders hebben last van de nek of de rug

Zo’n twee miljoen mensen hebben in Nederland last van rugpijn of nekpijn. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM naar buiten heeft gebracht. Vorig jaar waren er ruim 1.1 miljoen vrouwen en 856.600 mannen van wie bij de huisarts bekend is dat ze rug of nekklachten hebben.

 

Om rugpijn te voorkomen wordt beweging aangeraden zegt Pieter Vonk (woordvoerder van het Genootschap voor Fysiotherapie). En dan gaat het volgens Vonk om de beweging in alle richtingen. Dus om een combinatie van verschillende activiteiten. Van wandelen tot gewichtheffen. Voldoende beweging geeft echter geen zekerheid dat je rugpijn ook daadwerkelijk kun vermijden. Er zijn namelijk verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen. Bij oudere mensen kan slijtage bijvoorbeeld voor pijn zorgen.

 

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap heeft een richtlijn opgesteld waarin staat dat acute lage rugpijn vaak voorkomt maar dat het meestal binnen een paar weken vanzelf weer over gaat. Hierbij wordt het advies gegeven om goed te blijven bewegen. Wanneer het niet na een paar weken beter gaat, kan een oefentherapeut of een fysiotherapeut helpen met de begeleiding.

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen