Smiley face

Veel zitten: een aanslag op je lichaam

Titel: 
Veel zitten: een aanslag op je lichaam

Iedereen is wel bekend met de oneliner ‘zitten is het nieuwe roken’ en het kan niet vaak genoeg gezegd worden: onvoldoende bewegen is slecht voor je. Inmiddels weten we dit, maar het wordt steeds duidelijker waarom.

 

Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders zit meer dan 7,5 uur per dag. En daarmee zijn we Europees kampioen in zitten. Het klinkt veel, maar het is al snel bereikt. Ga eens na wanneer je allemaal zit. In de auto of trein naar werk, achter je bureau, tijdens de lunch en het avondeten en tijdens het kijken van je favoriete serie. 

 

Zo veel zitten brengt veel negatieve gezondheidseffecten met zich mee. Zo is uit onderzoek gebleken dat veel zitten kan leiden tot klachten aan spieren, pezen en gewrichten maar ook tot chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. Dit laatste wordt veroorzaakt doordat het vet en het suiker uit je bloed minder snel wordt opgenomen wanneer je spieren niet gebruikt worden.

 

Een simpele oplossing


 

Veel mensen proberen veel zitten te compenseren door ’s avonds een uurtje naar de sportschool te gaan. En hoewel dit natuurlijk hartstikke goed is, compenseert het niet voor een lange dag zitten op kantoor. De oplossing is simpel: vaker een kleine inspanning. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, laat niet je collega’s drinken voor je halen maar pak het zelf, doe je telefoongesprekken en vergaderingen staand en loop tijdens je lunch een blokje om. Elk half uur even uit je bureaustoel komen doet al wonderen! 

 

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen