Smiley face

Verstuikte enkel

Titel: 
Verstuikte enkel

Wat is een verstuikte enkel

 

De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en enkelbanden die langs de binnen- en buitenkant van het gewricht lopen. We spreken van een verstuikte enkel als de enkelbanden zijn uitgerekt waardoor er kleine scheurtjes zijn ontstaan. Dit ontstaat meestal bij de enkelbanden die aan de buitenkant lopen. Een verstuikte enkel komt vaak voor en ontstaat meestal tijdens het sporten maar het kan ook gewoon tijdens het lopen veroorzaakt worden door een misstap. 

 

De klachten van een verstuikte enkel

 

Bij een verstuikte enkel is het pijnlijk om te lopen of te staan. Ook houdt de plek rondom het gewricht vocht vast waardoor het gaat opzwellen. Meestal duurt het herstel van een verstuiking ongeveer zes tot acht weken maar neemt de pijn vaak in de eerste week al af. Na ongeveer twaalf weken is het weer mogelijk om te sporten. Wanneer je niet goed rust neemt en de enkelbanden niet de tijd geeft om te herstellen, kan een enkelband blessure chronisch worden. 

 

Wat moet je doen

 

Zorg ervoor dat de enkel direct wordt gekoeld en wordt ingezwachteld om de zwellingen die wordt veroorzaakt door vocht ophoping, tegen te gaan. Dit is belangrijk om een ontstekingsreactie te beperken. Door het koelen “krimpen” namelijk de bloedvaten en wordt er voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort. Daarnaast is het verstandig om de eerste 48 uur na het ongeval zo min mogelijk het gewricht te belasten maar probeer wel regelmatig je enkel te bewegen door bijvoorbeeld een rondje te draaien. Dit bevordert de doorbloeding en voorkomt stijfheid. Probeer daarnaast zo veel mogelijk het gewricht om hoog te houden en plan een bezoek bij de huisarts. 

 

Wat de fysiotherapeut kan doen 

Behandeling en begeleiding door een fysiotherapeut zijn nodig als je: 

 

  • Klachten blijft houden
  • De verstuikte enkel na verloop van tijd niet kunt belasten zoals vroeger
  • Chronische klachten hebt

 

Omdat de ernst van een verstuiking kan verschillen per persoon zal de fysiotherapeut eerst kijken naar de aard van de verstuiking en zal hij daarna het verwachte herstel met je doornemen. Tijdens dit herstel kan de fysiotherapeut je begeleiden met voorlichting, advies en oefeningen. Samen met het de fysio bepaal je ook het moment waarop je weer aan het werk gaat en wanneer je weer kunt sporten. 

 

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen