Smiley face

Voorbereiding op wintersport is essentieel

Titel: 
Voorbereiding op wintersport is essentieel

Het wintersport seizoen begint weer. Er wordt massaal geskied en gesnowboard. Door slechte fysieke voorbereiding zijn er veel wintersportongevallen. Het is belangrijk om goed voorbereid op wintersport te gaan. 

 

Herinner je altijd aan de standaardregels om veilig te kunnen skiën: matig de snelheid, geef altijd voorrang aan afdalende skiërs, laat je skibindingen bijstellen en bereid je fysiek voor. 

 

De abrupte weersverandering bij aankomst in het skigebied bevorderd onze spieren niet. Ook omdat het geen alledaagse activiteiten zijn, is een fysieke voorbereiding van belang. Omdat vooral de benen intensief gebruikt worden is het erg aan te raden de beenspieren te versterken. Verder is het belangrijk om de gewrichten te versoepelen en ook het evenwicht te trainen. Probeer de volgende adviezen op te volgen voor een goede voorbereiding.

 

Versterken van de spieren

Allereerst is het goed om de trap te nemen in plaats van de lift. Het klimmen is goed voor de spieren en het dalen is bevordelijk voor de intelligentie van de knieën. Fietsen, afwisselend met wandelen en joggen, bevorderd de conditie. Door af te wisselen wordt het uithoudingsvermogen getraind. Voor de langlaufers is de crosstrainer aan te raden. Ook de lenigheid moet niet vergeten worden.

 

Gewrichten versoepelen

Stretchen en rekken voorkomen spierletsels en bevorderen het spierherstel. Kijk uit voor overstrekking. Het mag namelijk geen pijn doen. Bij goed stretchen voel je de spier op spanning staan en houd dit dan voor 30 seconden vast. Probeer beetje bij beetje verder te gaan en adem goed in en uit. 

 

Evenwicht verbeteren

Dansen, trampolinespringen en turnen zijn goed om het evenwicht te trainen. Omdat dit geen alledaagse activiteiten zijn, kan je ook zo lang mogelijk op een been proberen te blijven staan, met de ogen dicht. Hinkelen is ook een goede oefening om het evenwicht te verbeteren. 

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen