Smiley face

Vrouwen vaker last van 'tablet-hals' dan mannen

Titel: 
Vrouwen vaker last van 'tablet-hals' dan mannen

Volgens wetenschappers van de University of Nevada veroorzaakt het gebruik van tablets voor steeds meer problemen. Opvallend hierbij is dat vooral jongvolwassenen en vrouwen hier last van hebben. Dit terwijl eerder met name jonge kinderen en tieners in verband werden gebracht met problemen met betrekking tot smartphone- en tabletgebruik. 

Het gebruik van tablets zou zorgen voor de zogenaamde tablet-hals, waarbij je bij krijgt in de nek en de schouders doordat je in een verkeerde houding zit of ligt terwijl je jouw tablet gebruikt. Vaak gaat het hierbij om het zitten zonder rugsteun of buig je je teveel over de tablet heen omdat deze op de schoot ligt. Ontdekt is dat:

 

*De aandoening vaker voorkomt bij jonge volwassenen dan bij oudere volwassenen

*Vrouwen twee keer zoveel kans hebben op musculoskeletale symptomen tijdens het gebruik van de iPad dan mannen 

* Degenen met een voorgeschiedenis van nek- en schouderpijn meldden dat ze meer last hadden van nek- en schouderklachten tijdens het gebruik van tablets

 

Tijdens het onderzoek ervoer 70 procent van de vrouwen pijnklachten ten opzichte van zo’n 30 procent van de mannen. Vrouwen maken ook vaker op de grond gebruik van een tablet (77 procent) in vergelijking met mannen (23 procent).

De onderzoekers stellen dat de pijnverschillen tussen geslacht veroorzaakt kunnen worden door de verschillen in fysiek. Zij geven aan dat vrouwen over het algemeen een lagere spiermassa hebben en kleiner van gestalte zijn. Doordat vrouwen gemiddeld gezien kortere armen en smallere schouders hebben, kan bijvoorbeeld leiden tot slechtere nek- en schouderhoudingen tijdens het typen.

Onderzoeker Szu-Ping Lee noemt de resultaten verrassend; “Dit onderzoek brengt de problemen en factoren in kaart die bijdragen aan een iPad-nek. Het was zeer verrassend dat de belangrijkste risicofactoren geslacht en specifieke houdingen waren. Je zou verwachten dat tijd – de duur van tabletgebruik – een belangrijkere rol zou spelen in het ervaren van nek- en schouderpijn.”

Maak een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten

Voor afspraken telefonisch contact op nemen 050-5267144 Fax [field_fax] meijering@fysiogroningen.nl Kamerlingh Onnesstraat 47
9727 HE Groningen
Bezettingslaan 60/2
9728 EK Groningen